Ђура Јакшић | Званична презензација

Ђура Јакшић | Званична презентација

razmak

Фотографије родног места Ђуре Јакшића Нова Црња

Фотографије родне куће Ђуре Јакшића

Споменик културе од великог значаја
Кућа је панонског типа, грађена тридесетих година 19. века са два улична прозора, улазом у трем и отвореним тремом са зиданим стубовима, који прати дворишну фасаду.
Кућа је посебно значајна због тога што је у њој рођен познати песник, књижевник и сликар Ђура Јакшић (1832 – 1878). Првобитно се бавио сликарством, прошавши кроз сликарску школу Константина Данила, а у једном периоду боравио је у Минхену и Бечу. Јака струја романтизма учинила је да се брзо и радикално одвоји од свог учитеља и да се издвоји као аутентична појава у српском сликарству романтизма, посебно значајан по својим историјским композицијама и портретима. У поезији и књижевности такође је био изразит романтичар, познат по својим родољубивим песмама. У кући се налази спомен збирка – Музеј Ђуре Јакшића у којој се одржавају Ђурини дани у оквиру манифестације „Липарске вечери“.
На кући су вршене интервенције у два наврата: 1961. и 1981. године, чије је заштитне радове спроводио Покрајински завод за заштиту споменика културе из Новог Сада. У складу са оним што су стручне службе Покрајинског завода за заштиту споменика културе предлагале последњих година, Завод за заштиту споменика културе из Зрењанина приступио је изради пројекта, којим ће се реализовати сасвим другачија, савременија презентација, како родне куће, тако и дела овог великог српског уметника.
Током 2011. године урађени су конзерваторски радови на санацији куће: замењена је трула кровна грађа, постављен је нови цреп, обијен је дотрајали малтер са влажних унутрашњих и спољашних зидова, и нанесен је нов малтер. Измењена је поставка спомен музеја и урађени су принтови најпознатијих Ђуриних слика.